A világ legjobb kocsmái

Ismersz egy hangulatos kocsmát? Jópofa a pincér? Eredeti az atmoszféra? Nem hétköznapi törzsvendégei vannak? És még az árak is barátiak? Ajánld nekünk!

Baráti oldalak

Címkék

HTML

Pod Hradem, Jindřichův Hradec, Csehország

2007.01.23. 22:17 | rekarred | 11 komment

Pod Hradem

Csehországi utazgatásaink egyik leghangulatosabb helyszíne ez az apró kocsma volt, a Jindřichův Hradec-i vár alatt, egy kis csatorna partján. A pici épület tulajdonképpen a csatorna fölé nyúlik, a belső berendezés pedig különösen hangulatos: a száz évvel ezelőtti kocsmákat idézi, azonban mindenféle hamis, mesterkélt romantika nélkül. A kocsmát ottjártunkkor a klasszikus cseh csapos figura vezette az édesanyjával, gyorsan és udvariasan - akár németül is - szolgálva ki a vendégeket, akik többségükben helyiek, minden bizonnyal törzsvendégek voltak: gitároztak, énekeltek - cseh népzenét játszottak. A legfeltűnőbb törzsvendég a kutyás vak ember volt, aki a kandalló előtt üldögélt, a kutya pedig időnként különutakra indult. A kocsmának van kerthelyisége is, ám a hűvös őszi idő miatt ezt nem teszteltük.

 

Címkék: csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsmak.blog.hu/api/trackback/id/tr5330552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steinmann 2007.01.24. 10:33:36

Ilyen lenne a tipikus cseh csapos? Sztm inkább mogorva, bajszos, erősen kopaszodó és pocakos, ez a sztenderd, amit leírtál inkább idillisztikusnak tűnik. Egyébként pedig sztm inkább Prágában a Pivnice u Červého Vola vagy a Pivnice u Zlatého Tigra a klasszikusok, természetesen a turisták kedvenceit nem sorolom ide.

Kíváncsi leszek a blogodra.

molcsa (törölt) 2007.01.24. 11:41:56

Az Arny Tigris nekem is a kedvenc, de nem értek egyet a csaposok mogorvaságával. Engem nagyon szórakoztat mindig, mikor nem kérdeznek semmit, csak letesznek egy korsót az asztalra, húznak egy strigulát, és már ott sincsenek.

Bereczki Zoltán · http://miskolcblog.blogspot.hu/ 2007.01.24. 11:50:04

Azt én is bírom :-) De ha nem kell a sör mégsem (mert pl. jön a vonat) akkor zokszó nélkól elviszik, és megkapja egy helyi bútordarab. Legalábbis velem egyszer a jičíni állomás restijében így történt. Asszem az a hely is fel fog kerülni ide :-)

rekarred 2007.01.24. 11:56:17

Szia Steinmann, mivel a "csaposom" mogorva valóban nem volt, így ebben az értelemben tényleg nem tipikus. A klasszikus jellemzőjeként inkább a kimért udvariasságot és persze a megjelenést értettem. Írnál a klasszikus prágai kocsmákról?

steinmann 2007.01.25. 16:11:51

Lehet róla írni persze, de ugye az élet jó dolgairól nem beszélni kell, hanem megélni azokat.
A strigulázásról jut eszembe. Volt egy kedves helyem, a Pod Petřínem. Itt a kocsmáros mindig körbe-körbe járkált teli korsó sörökkel a kezében, s ha kiürült, ugye ahogy molcsa is mondta, majd a strigula. Namost a szobatársammal történt meg egyszer, h már mehetnékjük volt, s már alig-alig maradt sör a korsóban, így a csapos vitte volna el, s mondták, h "ne, díky". Elment, majd néhány perccel később, mikor ismét arra járt újra próbálkozott. Ez alkalommal már hiába tiltakoztak, a kocsmáros letette a korsókat - strigula-, rájuk nézett s azt mondta: megisszátok. :) Megitták. :) Egyébként nem mindenhol csinálják ezt, s ami rossz, hogy oda kell figyelni, ha az ember láthatóan turista, vagy turistával megy sörözni.
Igazából mindegyik általunk látogatott helyben volt vmi különleges, azért jártunk oda.

rekarred 2007.01.26. 21:39:45

Prágában az U Rudolfinában volt egy kellemetlen élményünk: a strigulázó lapot ugye a végén leváltotta a számla, és valahogy közben más mértéket öltött a fogyasztásunk... És ezt már csak messze távolodóban fogtuk fel... Sajnos hajlamosak vagyunk a balek-turista szerepre, és gyanítom, ez látszik is rajtunk. :-) Most nézem egyébként, hogy az útikönyv azt írja az U Rudolfinánál: "A végén ellenőrizzük a számlát." :-)

millarca · http://www.millarca-millarca.blogspot.com/ 2008.02.20. 13:45:15

Az U Rudolfina-ban állati jó a sörös gulyás, ami amúgy pörkölt. A mi kedvencünk a U Medveda volt, valahol a Stresovickan. Közel volt a koleszhoz és a pultos úgy hozta ki a feleseket, hogy volt egy szerkenytűje, ami egy vakolókanál markolatából és egy fémlapból állt, azon lyukak a felespoharaknak, és egy biciklicsengő a markolaton, amit persze csengetett, amikor hozta a feleseket. :) Amúgy a legtöbb cseh kocsmáros kedélyes, cinikus és jó humorú, pocakkal és enyhén borvirágos orral. :))

Huszka györgy 2008.08.20. 17:11:39

Tegnap 08.19.-én voltam a Pod Hradem-ben,csodála-
tos hely,olyan hagulata van,hogy elképesztő.Kedves
aranyos egyedi hangulatú és stílusú kocsma.Ami-
kor mondtuk a tulajnak,hogy fent van a neten nagyon megörült.Mindenkinek csak ajánlani tudom aki
ilyen élményere vágyik .
Üdv Gyuri

rekkared 2008.08.20. 18:00:17

Szia Gyuri! Örülök, hogy Neked is ilyen jó élmény volt a Pod Hradem! A blogbejegyzés miatt kaptál kedvet hozzá...? Mert akkor már ezért megérte megírni a postot. :-) Üdv: Réka

Huszka györgy 2008.08.22. 12:28:17

Kedves Réka!
Családi kötődésem van Jindrichuv Hradechez,dédapámnak ott volt vendéglője a főtér sar-
kánál ma is áll az épület.Ezt kerestük és a családi emlé-
keket.A Te beírásodat itthon olvasva kerestük a
Pod Hrademet, amely óriási élmény,gyerek játékok-
kal,hogy ne unatkozzanak,kutya tálakkal,tej,víz,kutyaele-
del,most is volt vagy 5 kutya,és a törzsvendégek.Itthon
nem tudok elképzelni ilyen helyet.Nagyon nagy hely
köszönöm az ötletet.
Gyuri

Indiánovie Joe 2008.09.27. 17:46:07

Számomra a Pod Hradem az eddig felkeresett csehországi kocsmák (kb. 350-400) között a TOP 3-ban van!
Még három hét és ismét ott fogom inni a Bernard sört, és enni a sült kolbászt!
süti beállítások módosítása